maandag 31 oktober 2022

DENK AAN JE OGEN

 muizen

Iets verbieden, ‘nee zeggen’, is nooit leuk. ‘Nee’ wordt veelvuldig gebruikt uit gemakzucht of gewoonte. Zet je het woord ‘nee’ spaarzaam in, dan heeft het die ene keer dat het echt nodig is des te meer impact. Ik heb een hekel aan ‘nee verkopen’ omdat ik mijn lieverd van een hond alles gun. Vanzelfsprekend gelden er regels waar hij zich aan moet houden. Maar je onthouden van het gebruik van een afkeurend woord, activeert je om creatiever te zijn in het bedenken van positieve actie. Omdenken noem je dat.

Skip speelde tegen wil en dank een week voor stadse hond. Hij mocht niet jagen en graven om uit te zonderen dat schurende zandkorrels, prikkend struikgewas of striemende takken de linkeroogklachten verergeren. In plaats van te nee-en als Skip de zoveelste muizen-, mollen- of konijnengang wil inspecteren, zeg ik: ‘Denk aan je ogen.’ Hij kijkt er verongelijkt bij, maar het is wonderbaarlijk hoe vlug hij mijn verzoek oppikt. De proefweek is om; het maakte geen sikkepit uit. Skip mag weer op vol vermogen overal induiken. Skip is het echter al zo gewend dat hij me voordat hij de bushbush wil ingaan, mij berustend aankijkt: het zal wel niet mogen hè. Zo sneu, maar wat een blije mus als ik tegenwerp: ‘Het mag, ’t is goed!’ Na luttele minuten de eerste muis. Zijn blije bedremmelde tronie (Skip doodt in reflex en toont daarna compassie) spreekt boekdelen: oef, ik ben het niet verleerd.

uit de dikke pil: Skipkluifjes

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...