vrijdag 11 november 2022

VAN DEN VOS REYNAERDE

 vossen

Vorige zomer kruisten tijdens mijn dagelijkse uitjes Skip geregeld vossen ons pad. Adembenemende beauty’s die zich gewillig op zeer korte afstand door ons lieten bewonderen. Daarvoor hoefden we niet eens zo ver van huis. In alle vroegte op het nog stille asfalt en op hete middagen op wandelpaden in de toegankelijke natuur, troffen we rekels en moertjes. We voelden ons bevoorrecht.

De bekroning op het jaar van de elegante vulpes vulpes was dat één Reintje maandenlang tijdens de late herfst zijn toevlucht zocht in de verlaten verwilderde buurtuin. Reintje is zoals het hoort terug naar zijn biotoop, waardoor ik zijn opmerkelijke bivak openbaar kan maken.

Vermoedelijk had zijn tijdelijk verblijf alles te maken met de grootscheepse werkzaamheden aan de dijk. De uitvoerder zag hoe de vos, bruut gewekt door de herrie van graafmachines en felle lampen, nog voor zonsopgang de weg overstak en in de schemer verdween. Hoe hij uitgerekend bij ons terechtkwam? Vossen zijn allesbehalve schuwe dieren. Ze hebben een uitstekende neus waardoor ze eenvoudig sporen kunnen volgen. Bovendien zijn het gemakzuchtige alleseters die afval dat door menselijk toedoen rondslingert in dank aanvaarden. Daardoor zoeken ze steeds meer de bewoonde wereld op. De verwilderde buurtuin overwoekert met struiken vol sappige bramen, oude appelbomen en bevolkt door magische aantallen muizen en vogels, gaf hem voldoende beschutting om te rusten en te slapen en fungeerde als uitvalsbasis om van daaruit zijn verdere boodschappen te doen in onze dichtbevolkte wijk.

Skip sloot meteen vriendschap met de vos. Hij was het die ons op zijn aanwezigheid attendeerde. Diverse malen zagen we Skip spelbuigingen maken langs de draad die hen scheidde, zonder dat wij de vos met zijn toen nog roestrode stola hadden gezien. We hebben de vos tijdens de logeerpartij bewust ongemoeid gelaten. Een wild dier dat blaakt van gezondheid moet zichzelf kunnen redden.

Een jong konijn liep tijdens een willekeurige wandeling voor de voeten van Skip. Tragisch, maar het arme diertje is niet voor niets aan zijn einde gekomen. Skip moest en zou hem mee naar huis nemen. Hij verschalkte hem niet zoals gewoonlijk zelf, maar legde hem opzij in de tuin als teken van vriendschap. Het werd zijn afscheidscadeau. De dijk was gereed en de vos vertrok met het konijn en de noorderzon.

uit de dikke pil: Skipkluifjes

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...