woensdag 2 februari 2022

DROMENLAND

dromenland

Het blijft schattig om te zien en we kennen het allemaal van toen onze honden nog jong waren. Het ene moment ravot je pup, om het andere ogenblikkelijk in te dommelen. Voor het eerst opgedane ervaringen worden verwerkt in dromen die meestal worden vergezeld door vertederende mummelgeluidjes of hoge piepjes. Soms kun je de gebeurtenissen wel herleiden, want de jonge hond droomt zichtbaar van spannende of angstige momenten in zijn prille leventje.

Onze volwassen waaghals verwerkt nog steeds de doldwaze belevenissen van de verstreken dag in zijn slaap. Zo te zien speelt het zich als een film in zijn hoofd af. De droom begint altijd kwispelstaartend, vervolgens wordt naar gelang het voorval zijn bewegingsapparaat in gang gezet.

Draait Skip zich op zijn rug met rennende poten in de lucht, dan jaagt hij. Onder begeleiding van een hele reeks hoge yip geluiden moeten fantasiekonijnen het hazenpad kiezen. Ligt hij op zijn zij en smakken zijn malende kaken hoorbaar gulzig dan is hij duidelijk een verboden snack, die achteloos op straat is achtergelaten, aan het verorberen.

Is Skip hondsmoe dan rolt hij zich gelijk een vosje op in zijn pluche, voor poezen bedoelde, mandje en horen we een ronkend geluid, wat veroorzaakt wordt doordat zijn uitgevouwen staart zijn neusgaten afsluit. Zo kent elke gebeurtenis zijn verschillende handelingen en geluiden. Het blijft amusant om te zien.

Behalve wanneer hij in een nachtmerrie belandt, doordat hij overdag weer te avontuurlijk is geweest. In zijn slaap realiseert James Hond zijn overmoedige daden pas. De angstdroom gaat gepaard met een hevig schokkend lijf en zachtjes janken. Een hartverscheurende aanblik. Een kalmerende aai doet wonderen en bij het ontwaken is hij zichtbaar opgelucht dat het zich allemaal in dromenland afspeelde en hij veilig thuis op zijn vertrouwde kussen ligt.

uit de bundel: Hij doet niks door Cela den Biesen (2009)

SMEER 'M

‘Vroeger is ook niet meer wat het geweest is’ . Vrij vertaald naar  'La nostalgie n'est plus ce qu'elle était'  van actrice/...