zondag 27 februari 2022

GEEN BRUG TE VER

oeververbinding

Het vervallen doch stabiele bruggetje beschikte over een gebladderde leuning die slechts een likje verf nodig had, en twee missende planken die eenvoudig te vervangen waren geweest. We hadden zelf al eens een plank meegenomen en los erop gelegd omdat de rechtmatige eigenaar van de oeververbinding ons onbekend is. Een week heeft de houten lat gelegen voordat de verveelde zaterdagochtendjeugd besluit ermee fikkie te stoken.

hindernis, oversteken,

Zomaar uit het niets hing er ineens een gloednieuw eigentijds stalen bruggetje over de beek. Geen glij- of valpartijen meer tijdens regen of vorst. We waren blij verrast. Een bedenking: de huidige bodem bestaat uit een stalen rooster dat voor hondenvoetjes ongeschikt is. Vol bewondering heb ik toegekeken hoe divers honden reageren op het rastervloertje. Een Shiloh Shepherd neemt de hindernis met hoog opgetrokken poten en op kousenvoeten. Een Västgotäspets weigert de overtocht en laat zich dragen. Jack Russells Cruzer en Byker hink-stap-springen eroverheen, slechts eenmaal zakt een achterpootje kolderiek tussen de tralies. Een fanatieke Labrador die een overgegooide stok achterna rent, signaleert de lastige ondergrond niet eens. Skip gebruikt de brede strip staal aan de zijkant.

staal te heet onder de voeten

Ik verwachtte geen noemenswaardige problemen meer bij een volgende oversteek. Een misvatting. Zonnestralen verwarmden het staal en Skip werd het te heet onder de voeten. Hoe bereikte hij nou de overkant? Het talud is te steil. Afdalen zou wel gaan, maar omhoog krabbelen zou onmogelijk lukken. Eureka! Skip volgt de beek tot aan de uitmonding van de rivier. Daar waadt hij door de kabbelende afwatering om zo de lager gelegen wallenkant aan de overzijde te betreden. Hij wacht me op bij het bruggetje. Zelfstandig bedacht en uitgevoerd. Petje af. 

uit de bundel: Kluifjes door Cela den Biesen (2012)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...