zondag 27 februari 2022

TROPENROOSTER

 luie leeuwen voor pampus op de Afrikaanse savanne

Het malse groen is dor en geel. De eerste bosbranden hebben al gewoed. De hittegolf betekent een ware uitputtingsslag. Natuur, mens en dier zuchten onder tropische waarden. Wij passen ons (wandel)schema aan.

In de vroege ochtend scheren zwaluwen als volleerde kamikazepiloten hoog in de lucht waar ze hun acrobatische kunsten vertonen. Verschrompelde eikenblaadjes vol meeldauw ruisen in een zomers briesje en dalen langzaam op de bodem neer. Skip en ik zoeken het kalm kabbelende water op. Na tien baantjes is hij afgekoeld en bekaf. Alvorens terug naar huis te sloffen, genieten we van het samenspel van licht en water dat rustgevende schaduwen op een restant van een oude kloostermuur tekent.

Noodgedwongen ligt Skip overdag voor pampus als een luie leeuw, met de poten gevouwen in de lucht, op de imaginaire Afrikaanse savanne. Af en toe hapt hij loom naar een irritante bromvlieg, soms wordt er een gevangen. Een deur die dichtknalt door de tocht. Hij kijkt niet op of om. Pas als de barbecue wordt aangestoken, komt hij volledig tot bewustzijn.

Tijdens de aarzelende schemer tjirpen de krekels en een bonte specht hamert er ritmisch op los. Het tot stro verworden gras knispert bij elke voetstap. Samen vormen we een harmonieus orkest dat musiceert met onorthodox gereedschap. In het vredige hondenbos worden we lek geprikt door venijnige muggen. Ze steken zelfs door de dunne vacht van Skips snoet heen. De bloedzuigers zorgen dat zijn ooglid kortstondig opzwelt: niet met de poten wrijven! Een elegant eekhoorntje zorgt voor afleiding door rap een den in te klauteren. Jonge konijntjes zitten dapper op ruime afstand van hun holletje. Gewoonlijk zou Skip een sprintje trekken, nu begroet hij de lampreien vriendelijk en van akelig dichtbij. Hun onbevreesde blikken kruisen veelbetekenend die van hem. Beide partijen hebben geen puf voor hachelijke wedstrijdjes en laten elkaar tijdelijk links liggen. Ons klimaat kennende zal zo’n intermezzo van korte duur zijn.

uit de bundel: Kluifjes door Cela den Biesen (2012)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...