zondag 3 april 2022

BANDIDOS

rebellenbrigade
inclusief bramenjam

Blije beierende belletjes op het bospad. Woorden in het wild. Een hondeneigenaresse die op ons afgestapt komt, benoemt onze Bandidos als de bellenbrigade. ‘Bijna goed, alleen (re) ervoor ontbreekt nog’, voegt M. er rad van tong aan toe. Vamos. Geen verder geklessebes, voordat je het weet heeft het geteisem zich weer van ons gedistantieerd: de ondeugd borrelt en gist. De honden worden geabsorbeerd door een negen holes burcht. Cruzer en Byker in eenzelfde pijp, Skip wisselt af tussen twee tegenovergelegen ingangen. Wat ze ondergronds uitspoken? We horen drift, ongeduld, onmacht en doorzettingsvermogen.

De plot. Het konijn blijft waar het is. Met de achterpoten slaand waarschuwt het familieleden voor gevaar. Skip geeft op. Cruzer en Byker doen wat omruilacties. Ze weten niet van ophouden en verschansen zich in de door de jaren heen opgebouwde bramenbarrière. We verordonneren de bandietjes om zich te melden. Ze verdommen het. Die prolongatie hadden we op onze Eccootjes kunnen aanvoelen. Byker kan ik insluiten. Cruzer blijft geruisloos zitten waar ze zit en verroert zich niet. Vilein roepen we: ‘Adios! We halen je vanmiddag wel op.’ Kort daarop: Oh, en je vindt het zeker ook niet erg als Skip en Byker alle koekjes op eten?’ In allerijl verlaat Cruzer het hol en eist bij M. haar ik-ben-braaf-gekomen-koekje op.

uit het boek: De rebellen maken er een bende van (2014)

BIFI

In het park wandelen twee gezinnen, begindertigers, met hun drie goed gevulde teckels. Als de logste éminence grise van hen afdwaalt, sommee...