zondag 3 april 2022

STRAATSLIJPEN

hitte wegwuiven

Een flakkerende ochtendzon en een woestijnwind waar je een gortdroge mond van krijgt. Een nu al sjokkende file in het hondenbos. Behalve de onze. De rebellen intensiveren de zoektocht naar het hert dat zich weer in hetzelfde vak en op hetzelfde tijdstip bevindt als de dag ervoor. Terwijl de hinde feitelijk naast ons ginnegapt, snuiven de honden de geur op, maar niet haar spoor. De tijd verstrijkt en de zon klimt hoger. Voordat ze door de hitte bevangen worden, sturen M. en ik ze van het hert vandaan richting het trefzekere meetingpoint. De honden verkeren in topconditie, maar zelfs met zulke tropische temperaturen staat hun beschermingsmechaniek uit.

Skip komt tanken. Als de riem uit de tas glijdt waar ook de waterfles in zit, neemt hij na één haastige slok de benen. Niet veel later: gehijg achter ons. Zo luid dat M. en ik elkaar niet kunnen verstaan. Gedrieën drinken ze uit de gepresenteerde waterbak: dorstige tongetjes duwen elkaar opzij. Ik wuif Skip en Cruzer koelte toe met een herenzakdoek. We nemen een shortcut. Cruzers ledematen haperen op het asfalt waarop zon en schaduw elkaar afwisselen door lullige gemeenteboompjes die streng in het gelid staan. Onder aanmoediging straatslijpen de drie naar de onder een eik geparkeerde auto. Dringen geblazen. Wie het eerst entert, mag voor de airco.

koelte toewuiven

uit het boek: De rebellen maken er een bende van (2014)

BIFI

In het park wandelen twee gezinnen, begindertigers, met hun drie goed gevulde teckels. Als de logste éminence grise van hen afdwaalt, sommee...