woensdag 13 juli 2022

DE NIEUWE WILDERNIS

 op het erepodium

Skip op het erepodium van bedreigde diersoorten

We reden heel vroeg en ver om in een beschermd biotoop aparte dieren te bekijken. Een totale deceptie: zelfs geen mus kwam voor onze lens. In de natuurgebieden in de nabije omgeving - die subsidies ontvangen voor natuur- en landschapsbeheer laten aangeprezen zeldzaamheden zoals de zandhagedis zich nooit zien. En als ik vijf jaar oude foto’s vergelijk met nu, constateren we dat heideplanten zijn verdrongen door voornamelijk berken en de invasieve uitheemse vogelkers.

Tegenwoordig vinden we de fauna heel dichtbij: thuis. Onze stadstuin blijkt namelijk een toegankelijk reservaat voor vrijwillige bezoekers. Naast ordinaire huis-tuin-en-keukenbeestjes scharrelen egels in bladerhopen, strijken vlinders, ook zeldzame, hun vleugels in de zon, scheren vleermuizen rond ons huis, gebruiken marters een van de schuurtjes als speelhut, eet het vosje zijn buikje rond en danst hij, weliswaar achter draad, met Skip. De slechtvalk giert dat het een lieve lust is en de kerkuil oehoet gezellig mee. Een nooit eerder graag geziene gast is de schaarse Alpenwatersalamander. Wat is-tie fluwelig zacht.

Aan onze wildernis is niet speciaals, daar doen we niet aan, gewoon tuinieren met gezond verstand. Natuurbeheer wordt voorgeschoteld als intensief, complex en duur. Er rest slechts een conclusie: al dat bekijks moet voor Skip komen. In de ‘vrije’ natuur zijn honden (vaak) niet welkom. Bosdieren moeten wel naar de bebouwde kom komen, willen ze onze viervoeters bezichtigen. Noorse Buhund Skip is er sowieso eentje van een nog net niet uitgestorven ras. Wij zouden subsidie moeten krijgen!

uit de bundel Bezige Bu (2015)

SMEER 'M

‘Vroeger is ook niet meer wat het geweest is’ . Vrij vertaald naar  'La nostalgie n'est plus ce qu'elle était'  van actrice/...