dinsdag 8 februari 2022

FEEST!

ontspannen feestdagen
De meest relaxte Noorse Buhund Skip

Hoor hoe de wind door de kale bomen waait. In geen enkel ander seizoen huilt de wind zo guur om het huis. Een halve eeuw geleden had juist dan het gros van de honden hun meest verantwoordelijke taak. Tijdens de decembermaand kreeg je als hond weinig slaap, want hoorde je daar geen gestommel op het dak? Je installeerde je op een strategische plek om nauwlettend de schoorsteen in de gaten te houden. Het was geen officiële wedstrijd maar je moest echt op je qui-vive zijn om als eerste de grijs uitgeslagen winterwortel uit de gezette schoen te bemachtigen.

Ter afwisseling kwam er naast de stipte postbode, op de meest vreemde tijden, een olijke zwarte man uitgedost in fleurig kostuum. Hij droeg een pofbroek. Onhandig om in de te bijten, maar je kon de vreemde snuiter zo wel beter bij de enkels beetnemen. Dat bleek overigens geheel de bedoeling niet. Strooigoed bestond uit een sinaasappel en een marsepeinen kikker, niks hondenlekkernij. En van die ene wilde fazant of patrijs op de dis met kerst schoot weinig over. Ja, het waren barre tijden.

Gebruikshonden zijn meest ingehaald door de tijd. Als werkeloze huishond concentreren ze zich thans op de meer smaakmakende zaken van het leven. Het begint al vóór de feestmaand met pepernoten vangen, mmm. Je bent het middelpunt wanneer je huisgenoten ontdekken dat de stiekem gegapte taaitaai aan je bijtertjes blijft plakken. Ze lachen hard om je strapatsen als je probeert het plakkerige goedje van je gebit te schrapen; niemand helpt je.

Geen Pieten boven je kop want het paard hoeft het dak niet meer op omdat iedereen centrale verwarming heeft. Zoals van te voren afgesproken wordt er op pakjesavond hard op de deur geklopt. Geen vreemdeling erbij, louter cadeautjes waarvan jij het papier verscheurt. Zeker zit er een surprise voor jou bij.

Na 5 december kan het echte feest pas beginnen: het voorproeven. Onzekere baasjes en vrouwtjes proberen allerlei gerechten uit die ze willen bereiden voor het uitgebreide kerstdiner. Zoals altijd wordt er teveel ingekocht en bereid. De extra calorieën van de kliekjes loop je er tijdens gezellig winterwandelingen met de hele familie die vakantie heeft, wel af. De oliebollen en appelbeignets volgen op de dag van donder en weerlicht.

De Grand finale staat gepland op 6 januari. Nog eenmaal kruip je in de kerststal om je knus tussen de os en de ezel neer te vlijen. Morgen wordt de kerstboom buiten de deur gezet en de beeldjes - waarvan de kameel plotseling een pootje  mist, rara? - verdwijnen weer in de doos op zolder. Tot volgend jaar.

uit de bundel: Hij doet niks door Cela den Biesen (2009)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...