donderdag 3 februari 2022

OPMERKELIJK

kieskeurige hond
Foto: Martina Behrendt

Op het schap in de dierenspeciaalzaak lees je ‘tijdelijk niet leverbaar’ of ‘dit artikel verdwijnt binnenkort uit ons assortiment’. Eigenlijk weet je dan al genoeg. Je favoriete merk keert niet meer terug. Waarschijnlijk werd het te weinig verkocht of was het product van (te) goede kwaliteit en waren de winstmarges te klein.

Zelf heb ik dat regelmatig in de supermarkt. Ik ben vrij merkvast en vind het heel vervelend als iets niet meer verkrijgbaar is. Ofwel verkrijgbaar maar bij een andere winkelketen zodat je daar weer extra naar toe moet om steeds een voorraadje aan te leggen.

Eenzelfde probleem ondervond de bazin van een kieskeurig hondje uit de buurt. Het Cavaliertje at wekenlang nauwelijks omdat zijn vaste merk voer niet meer werd verkocht. Het voer dat er voor in de plaats kwam bliefde Zijne Koninklijke Hoogheid niet en hij ging in hongerstaking. Nadat de reservevoorraad helemaal was opgepeuzeld, werd er van alles geprobeerd om hem weer aan het eten te krijgen.

Het vervangende voer werd zogenaamd buiten gezet voor de poes; Joris trapte er niet in. Nieuwe brokjes werden hem in de oude vertrouwde verpakking aangeboden. Uiteraard doorzag hij deze wisseltruc. Een hondenneus houdt je niet voor de gek. Na vele proefzakjes en onnodig aangeschafte zakken met ‘geurige en sappige brokken’ gloort er eindelijk hoop. Onderweg accepteert de hongerlijder voer van een onbekend merk van een andere hondeneigenaar. Was het de kift omdat hijzelf liever het brokje op at dan het de andere hond te gunnen of verdienden deze smakelijke brokken terecht het Koninklijke predicaat? In elk geval kreeg de ‘Majesteit’ zo op slinkse manier toch elke dag wat voedzaams binnen.

Joris bofte. In de winkel kwam de mededeling ‘dat de fabriek de productie had hervat en het vertrouwde voer weer voorradig was’. Tijdens het afrekenen bij de kassa werd de zak meteen geopend en verslikte de blije hond zich bijna in zijn gulzigheid. Daarna hadden de winkelier en de bazin een verwijtende blik gekregen, hoewel ze er niets aan konden doen. Joris begreep niet waarom hem al die weken die ellende was aangedaan. En bovendien nog voor niets ook. Wil de fabrikant dit s’il vous plaĆ®t zelf aan het hof komen uitleggen!

uit de bundel: Hij doet niks door Cela den Biesen (2009)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...