woensdag 2 februari 2022

SPEEL GOED

 bekend als de bonte hond

In de dierenwinkel liggen legio felgekleurde hondenspeeltjes op brede schappen gesorteerd. Terwijl Skip zich liever richting geurige botten en bullenpezen begeeft, is het als baasje moeilijk kiezen uit al dat leuks. Stiekem koop je het een beetje voor jezelf; het oog wil ook wat. Iedere hond heeft zo zijn voorkeuren. Speelgoed is meestal alleen maar leuk om samen mee te spelen. Wat heb je aan een bal als er niemand is om voor te apporteren?

Thuis staat voor onze Noorse Buhund een mand vol duur speelgoed uit de winkel. Het wordt er eigenlijk alleen uitgehaald als pronkstuk om aan bezoekers te tonen of het dient als ruilobject tijdens het avondeten. Nee, zulke spullen zijn niet echt welbesteed aan onze hond.

Favoriet is een versleten, ongewassen ovenwant die bij toeval van het aanrecht viel en die hij meteen inpikte en aan zijn zelfgekozen collectie toevoegde. Het in lange repen geknipte fleece dekentje dat door mij is omgetoverd tot een gevlochten lange slinger waar je heerlijk mee kunt zwieren is ook een van zijn geliefkoosde voorwerpen. Zo ontdekte ik dat hij van zachte stoffen dingen in zijn bek houdt, zoals fleece of pluche.

Toen de plaatselijke stoffenwinkel er mee ophield, heb ik meteen mijn slag geslagen. Zijn laatste aanwinst en momenteel meest dierbare speelgoed is een coupon imitatie wolvenvacht. Mijn bedoeling was om er een kussenhoes van te maken, maar alleen de lap vindt hij al fenomenaal. Hij gebruikt het voor het betere gooi- en smijtwerk en kan er zich urenlang mee amuseren. Vervolgens valt dit aanstormend matadortalentje er tevreden op in slaap.

uit de bundel: Hij doet niks door Cela den Biesen (2009)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...