donderdag 10 februari 2022

SPIONAGE

wat doet een hond die alleen thuis is
Kunnen huishonden klusjes doen terwijl wij aan het werk zijn?

Zou je net als ik graag een keertje muis willen zijn? Om zo je hond ongemerkt te bespieden wanneer hij alleen thuis is. Over de schending van zijn privacy hoef je je niet druk te maken: jouw hond observeert jouw doen en laten constant. Ik zou best willen weten waar Skip zich zoal mee bezighoudt wanneer ik eventjes weg ben.

Doet hij helemaal niets, en luiert hij in zijn mand? Ligt hij stiekem uitgestrekt op de nette sofa of vertrekt hij naar de slaapkamer om gewikkeld in de zachtheid van ons donzen dekbed ongestoord een dutje te doen? Zoekt hij afleiding in een pantoffel of flostouw? Is hij waaks als een plichtsgetrouwe 007? Blaft hij vanuit de hal naar elke voorbijganger? Posteert hij zich op de vensterbank om lijdzaam uit het raam te gluren en rekt hij zijn hals om voorbij iedere passant te kijken of de baas eraan komt? Laat hij de postbode ongemoeid? Sorteert hij de binnengekomen enveloppen of versnippert hij ze in duizenden, niet meer te lijmen puzzelstukjes?

Bij thuiskomst kan je slechts vermoeden wat zich heeft afgespeeld tijdens je afwezigheid. Of het moeten duidelijke nagelaten sporen betreffen van verscheurde post, verschoven bankkussens, omgewoelde dekens, het spuug op de ruit. Is jouw interieur veranderd in een sneeuwlandschap dan heeft de verveling duidelijk toegeslagen: James Hond heeft grondig onderzoek verricht. 

Zijn gemoedstoestand kun je aflezen aan het geoffreerde kluifje bij het weggaan. Voelt hij zich eenzaam zonder zijn baas, dat blijft het botje onaangeraakt. Hij zal het pas in de bek pakken als je binnenkomt. Schikt hij zich in de tijdelijke verlatenheid, of ziet hij het als een vergoeding om op het huis te passen, dan zal hij het achtergelaten kauwpresentje in dank aanvaarden en heerlijk opknabbelen.

Tot muis transformeren is tegenwoordig trouwens nergens meer voor nodig. De techniek staat voor niets. Installeer een webcam of bewakingscamera op een strategische plek. Die kan je een boel duidelijk maken en je hebt meteen bewijsmateriaal.

uit de bundel: Kluifjes door Cela den Biesen (2012)

SMEER 'M

‘Vroeger is ook niet meer wat het geweest is’ . Vrij vertaald naar  'La nostalgie n'est plus ce qu'elle était'  van actrice/...