maandag 14 februari 2022

WILDE WEKEN

hamsteren en wegwezen

Januari. AH stunt met de Hamsterweken, de Bijenkorf kent de Dwaze Dagen. Onze rebellen beleven de Wilde Weken. De voorbije winterse weken zijn we bewust tweemaal daags met de auto naar het hondenbos geglibberd, zodat Cruzer, Byker en Skip hun energie voldoende kwijt konden. In plaats dat wij daarvoor beloond worden met tevreden en volgzame honden, komt gehoorzamen momenteel in hun vocabulaire nauwelijks voor. Echt prettig is dat niet, want de regen valt met bakken uit de lucht.

Moeten we de oorzaak zoeken in het herboren groen dat opnieuw besnuffeld en in het geheugen opgeslagen moet worden? Zijn oude geuren gemaskeerd en moeten ze worden herontdekt? Of worden ze wild van de verse sporen van de recent ontdekte eekhoorntjes die nu wat vaker op de grond vertoeven, op zoek naar verstopte voorraden. Doorweekte en verrotte stokjes worden van weerbarstigheid opgepeuzeld. Op commando loslaten is er niet bij. Wel mag er geruild worden voor een lekkernij. Dat heeft als gevolg dat er nog meer stokjes van de grond opgeraapt worden, die ze gebruiken als wisselgeld.

Over het algemeen zouden de rebellen zich druk bezig houden met het opsporen van konijnen, maar sinds het landschap veranderde in een witte deken, laten ze zich zelden zien. In het zicht van de parkeerplaats nemen de honden ongemerkt een afslag. Wanneer we ons omdraaien blijken ze te zijn verdwenen. Ze hebben zichzelf op een toegift getrakteerd. Aan hun opgewonden kefjes horen we dat ze in een verderop gelegen bosvak (waar ze normaliter nooit komen) zijn beland. Aan ons gefluit geven ze geen gehoor. We concluderen dat alle konijnen zich daar verschanst moeten hebben.

De drie zijn nu out of control. Het is de bedoeling dat een hond zijn baas in de gaten houdt. Negen van de tien keer keren de rebellen zelf naar ons terug; zeker wanneer wij uiterst geduldig zijn. Het onbekende terrein doet ons besluiten ze onzichtbaar te benaderen, zodat we een oogje in het zeil kunnen houden. De Grand Final is van korte duur. Byker ziet ons toch staan, weifelt, en besluit zich te melden. Cruzer en Skip volgen als makke lammetjes. We zijn allemaal doorweekt. Huiswaarts in de auto beslaan alle ramen.

uit de bundel: Kluifjes door Cela den Biesen (2012)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...