donderdag 17 februari 2022

WORST!

exhibitionist
Bij worst ziet Skip Rodi voor zich
 
Een explosie van geuren en kleuren. De paddentrek is van start gegaan. Gele vlinders fladderen vrijelijk in het veld. Een degelijke man van middelbare leeftijd trapt, vrolijk fluitend, op zijn iets te kleine fiets, het aftandse plastic broodtrommeltje onder de snelbinder. Onbekommerd op weg naar zijn werk, zou je denken. 

De (honden)wandelaars in ons dorp zijn op hun hoede. Elk jaar is hier niet de officiƫle meteorologische datum de voorbode van de lente, maar wordt deze aangekondigd door de plaatselijke exhibitionist. Bij de eerste tekenen van een ontluikende warme dag, duikt hij uit het niets op.

Vanwege hun eigen gemoedsrust formeren verschillende vrouwelijke buurtgenoten in die periode wandelgroepjes en laten ze gezamenlijk hun honden uit. Het gedrag van zo iemand schijnt ongevaarlijk te wezen – honden negeren hem volledig. Toch schrik je er elke keer weer van. Het is gewoon onprettig om onverwacht geconfronteerd te worden met iemands curieuze liefhebberij, zeker als je daar niet van gediend bent.

Vandaag is de man vroeg, argwanend vroeg. De eerste onvrijwillige toeschouwer is een kordate hondenkennis.  Argeloos wandelt ze met haar twee potige reuen. Plotseling, vanachter een struik, springt de potloodventer voor haar. Feitelijk zou je geen aandacht moeten schenken aan zo iemand, want dat is nou juist zijn bedoeling: hij doet het voor de kick.

Maar deze vrouw heeft afgerichte honden en weet er wel raad mee. Ze roept tegen haar vierbenige bewakers: ‘Kijk, jongens, worst!’ Ze corrigeert zichzelf onmiddellijk na de vorsende aanblik: ‘Zoek het worstje!’ Daar heeft de man-met-de-vlinders-in-zijn-buik niet van terug.  Haastig pakt hij zijn hele handel in, en verdwijnt net zo snel als hij te voorschijn is gekomen.

Na het debacle van het gekrompen libido is het onzeker of we deze persoon volgend jaar nog zullen terugzien. Het zou best eens kunnen zijn dat vooral de denigrerende term ‘worstje’ een midlifecrisis heeft veroorzaakt.

uit de bundel: Kluifjes door Cela den Biesen (2012)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...