vrijdag 25 maart 2022

BELHAMELS

 koploper

Soms maakt de rebellenbrigade deel uit van Bagno en de Belhamels Spider, Taina en Milo. Skip adoreert zijn vriend, de vliegensvlugge en wendbare Bagno omdat hij een naturelle soevereiniteit uitstraalt. Bagno neemt bij een ontmoeting vloeiend het roer van de onbetwiste rebellenleider Skip over. Ik ben ervan overtuigd dat Skip dat zelfs prettig vindt: even vrijaf en geen verantwoordelijkheid voor het welzijn van zijn meiden Cruzer en Byker.

Bagno leidt zijn volgers assertief. Hij vertrouwt op ieders kwaliteiten en elk bendelid kan in principe doen en laten wat hij wil. Hij bemoeit zich nergens mee en grijpt pas in als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als een lid over de onuitgesproken schreef gaat, of een buitenstaander onrust stookt in de groep. Een bondig met opgeheven hoofd langs de aanstichter lopen, hem eventueel een duwtje geven of strak aanstaren is voldoende om de rust en het evenwicht te handhaven. 

Een geboren koploper dus. Want ondanks dat velen van mening zijn dat een leider zich constant moet laten gelden zijn de eigenschappen juist competent, bescheiden, evenwichtig en rustig. Het is een goed bewaard geheim dat deze mythische leider sinds enige tijd steekpenningen van ons aanneemt. Daar mag u niet over reppen. Het zou weleens zijn zorgvuldig opgebouwde reputatie aan kunnen tasten.

uit het boek: De rebellen maken er een bende van (2014)

SMEER 'M

‘Vroeger is ook niet meer wat het geweest is’ . Vrij vertaald naar  'La nostalgie n'est plus ce qu'elle était'  van actrice/...