zondag 20 maart 2022

OVERBLIJVEN

 hondenlogeetjes

Omdat M. geopereerd wordt, logeren Skips vriendinnen bij ons. We maken er een feestje van. De twee zijn net kleine mensjes met elk hun eigen hondenwensjes. Ze zijn lief, geslepen en hebben net als Skip een groot gevoel voor humor: natuurlijk voldoen we aan al hun verlangens. Zo zijn ze bijvoorbeeld geen traplopers. Naar boven hijsen lukt wonderwel, naar beneden eisen ze stellig een lift in onze armen - de tuintrap nemen ze met gemak als we niet kijken. Byker houdt van aandacht en op schoot zitten; ze strekt haar voorpootje als je haar mag aaien. Kouwelijke Cruzer die gesteld is op haar rust, is je eeuwig dankbaar als je haar inpakt in een duffels dekentje. Ze vindt het enig om gefotografeerd te worden en neemt daarvoor aantrekkelijke poses aan. Byker is niet zo happig op de camera; je weet nooit of kiekjes tegen je gebruikt gaan worden … Niezen en hoesten zijn ongepast: Cruzer ervaart dit als eng, daarom heeft W. een hooikoortstabletje ingenomen.

Aan het lijntje gehouden worden is saai, dus hoeft de late wandeling voor Cruzer slechts kort te duren: een pitstop is voldoende. Ga je langer, dan mag W. met haar zeulen. Byker peddelt onophoudelijk met volle kracht vooruit: het gras is verderop altijd groener. Ze is een voortreffelijk apporteerster, en steekt Skip zelfs aan. ‘Weggooien en ophalen’ kun je eindeloos blijven herhalen, ze hoeven er geeneens een beloning voor. De drie kunnen samen van één bordje eten. Toch dineert Byker apart omdat ze elk brokje zo fijnmaalt - wat een eeuwigheid duurt - alsof ze nog carrière op de catwalk wil maken. De flegmatieke Skip vindt alles prima en geniet. Hij ziet louter voordelen: er is leven in de brouwerij, we lachen samen wat af, testen nieuwe spelletjes uit, en - niet onbelangrijk - er wordt extra getrakteerd.

hondenlogeetjes

uit het boek: De rebellen maken er een bende van (2014)

SMEER 'M

‘Vroeger is ook niet meer wat het geweest is’ . Vrij vertaald naar  'La nostalgie n'est plus ce qu'elle était'  van actrice/...