dinsdag 26 april 2022

DRENKELING

 hachelijk avontuur

Het groen in het Groenewoud is welhaast van exotische kwaliteit. De Swalm kronkelt door een miniatuur Grand Canyon waar de metershoge rododendron bloeit in uitbundig violet. Een eldorado voor ‘waterratten’. We waren met een hele club (Noordse) honden. Het meanderende wilde riviertje zorgde voor een onbedoelde survivaltocht, noem het maar gerust een ongewild hachelijk avontuur. Skip wordt in gezelschap altijd een beetje overmoedig. Onbevreesd sprong hij omlaag het sterk stromende water in: kijk eens wat ik durf! Hij werd meegesleurd en beleefde enkele hachelijke minuten. Door de hoge waterstand lagen de zanderige beddingen in de bochten tijdelijk verzonken. Skip was niet bedacht op de steile kanten van het miniravijn en kon onmogelijk aan wal klimmen. Met uitpuilende ogen van doodsangst, crawlde hij tegen de voortdurende maalstroom in. Nergens houvast en de verdrinkingsdood nabij.

verdrinkingsdood

Wij waren intussen een eindje verderop gelopen om te kijken waar we het best een reddingsactie konden ondernemen. ‘Laat je maar meesleuren’, riep ik. Skip vertrouwde op mij en kwam zo terecht op een eilandje wat in het midden lag. Daar kon hij uitrusten. Intussen hadden wij een boomstam gevonden die we in het riviertje konden leggen als buffer. Skip moest daarvoor wel weer het koude klotsende water in en zich overgeven aan de woeste baren. Ik was benauwd dat hij vanwege de kou kramp in zijn poten kreeg. Omdat hij een rattennest dat zich net boven het wateroppervlak bevond rook, ging hij het kolkende water weer in. Hij liet zich meevoeren tot daar waar wij klaarstonden met de lange boomstam om zich aan vast te klampen. De reddingspoging lukte en de zichtbaar opgeluchte drenkeling hees zich op en stapte in het stukje moeras dat voor de wallenkant lag. Op het nippertje was deze penibele situatie beĆ«indigd, zodat de baas geen nat pak hoefde te halen.

voet aan wal

uit de bundel Bezige Bu (2015)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...