Op een afstandje van de gedekte dis
wacht Skip liggend op de grond. We eten vegetarische spaghetti. Hij weet dat
als wij uitgetafeld zijn, hij de borden mag afwassen. Skip smult van restjes
tomaat, Parmezaanse kaas en een hompje ciabatta. Staat er Indisch eten op het
menu dan wacht Skip kaarsrecht langs de baas. Er zou zomaar ineens een brokje
kipfilet van het satéstokje afschieten.
Skip voegt zich vandaag tijdens de warme
hap niet bij ons. Hij toonde zelfs geen interesse in de loeiende oven. Voordat
we kunnen schransen van de Provençaalse ovenschotel weet hij allang dat ik de
worstjes ben vergeten en er dus niets van zijn gading bijzit. Aan alles had ik
gedacht: de Opperdoezer aardappeltjes bestrooid met rozemarijn, de rode ui en
de courgette met verse tijm gehusseld in olijfolie. Plus natuurlijk het
weergaloze eigen bereide bieslooksausje: een geheim recept.
De ontdekking kwam te laat. Achteraf nog sappige worstje bereiden zou een verpieterde ovenschaal tot gevolg hebben. Skip, die braaf in de koele gang lag, werd voor het bedelloze wachten verwend met een schijfje hondenworst. De baas had pech: voor hem werd het een vleesloze dag.
uit de bundel Bezige Bu (2015)