maandag 23 mei 2022

SPROKKELMAAND

 hondenneus, zwarte dop

Ruiken kan een hond als geen ander. De hondenneus heeft ongeveer 220 miljoen geurcellen. Ter vergelijk: het reukorgaan van een mens slechts 10 miljoen. Snuffelen is daarom de meest favoriete hobby van honden. Iedere hond heeft een eigen geur en daar herkennen ze elkaar aan. Je hond herkent zijn baas in eerste instantie aan zijn geur. Zelfs als je net gedoucht hebt of je met parfum gecamoufleerd bent, identificeert zijn neus die twintig keer gevoeliger is dan die van een mens, jou.

Als een hond eet, geniet hij het meest van de combinatie geur/smaak. Uithuizig draait Skips zwarte dop overuren. Feilloos kan hij op een mijl afstand een stukje brood ruiken. Met de koude in aantocht meent Skip dat hij winterspek moet kweken. Plekken waar hij ooit succesvol was, zijn een herbezoek waard. Bij aanvang van onze wandeling duikt Skip meteen in een zak chips die tieners langs de oever hebben achtergelaten. Een handjevol heeft hij er op, een veelvoud kan ik voorkomen. Na een uurtje of twee zijn we weer terug bij AF. Ik ben de zoute chips allang vergeten. Skip niet. Die verdwijnt 50 meter eerder de struiken in en zet achterlangs, dus ongezien, koers naar de chips. Terwijl ik op het pad sta te wachten, vreet Skip zijn buik vol. Een bof: het betrof de smaak naturel.

uit de bundel Bezige Bu (2015)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...