zaterdag 26 maart 2022

OPSPORING VERZICHT

 ooggetuigen

Het is zo langzamerhand bekend dat de voltallige ledenraad van de rebellenbrigade tijdens collectieve ochtenduitjes elkaars slechte eigenschappen versterkt. Er wordt tegen ons gezegd: eigen schuld, honden die niet luisteren horen aan de lijn. Gelijk hebben ze, maar we gunnen ze de dagelijkse dosis vrijheid in het hondenbos zo. Daarom: ik klaag niet, ik meld slechts.

Een ooggetuigenverslag. Het zijn de hoogtijdagen na de voorjaarsvakantie. Het vele groen bederft ons uitzicht. Rauwelijks koersen samenzweerders Cruzer en Skip richting bestemming onbekend. De terugroepactie heeft geen baat. De hondenoren zijn bereids overgeschakeld op elkaars frequentie: ze horen vanaf nu wat ze willen horen.

In plaats van te miezemuizen en wortel te schieten, ga ik na een kwartiertje zonder resultaat op zoek. Ik hoor en zie ze niet, net als wandelaars wier hulp ik inschakel bij opsporing verzocht. Het zoeken wordt bemoeilijk door bijgeluiden van vogels en motoren. M. circuleert op het punt waar de honden ons achter gelaten hebben - een hond komt altijd terug op de plek waar hij zijn baas voor het laatst gezien heeft. Juist ja.

Na zo’n slordige 40 minuten keren de twee lyrisch terug. Ze zijn zich van geen kwaad bewust, terwijl ze drommels goed weten dat ze fout waren. De verzachtende omstandigheden: a) het bewijs is geleverd dat ze zonder ons op pad kunnen: wij dienen slechts als taxi en tankstation, b) als ze klaar zijn vinden ze zelfstandig de weg terug, en c) ze vonden het zóóó leuk! De afloop: niks aan de hond. De rebellen zijn aan hun glunderende gezichtjes te zien, ingenomen met het leven en zichzelf.

uit het boek: De rebellen maken er een bende van (2014)

HONDENSPELLETJES

Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...