dinsdag 29 maart 2022

ZIEKENBOEG

 dieet, rantsoen,reservebank

Afgelopen winter waren we erop beducht. Uiterst voorzichtig schuifelden we over spekgladde paden en wegen. En met succes: geen val- of glijpartijen, we waren heelhuids het bitterkoude seizoen doorgekomen. Sneeuw en ijs waren verdwenen. Wat een opluchting. De rebellen konden van de ankers af en totaal uit hun dak gaan. In zijn enthousiasme buitelde Skip meerdere malen over de kop met als gevolg: rugpijn. We merkten het pas toen hij geen animo vertoonde om konijnen te achtervolgen en overmatig op hout begon te knagen. Dankzij helende behandelingen bij de fysiotherapeut en de magische massages van W. was Skip snel weer fit en kon het winterspek worden afgetraind – Skip weegt elk sprokkelseizoen een pond zwaarder dan normaal.

De weegschaal van Cruzer en Byker sloeg ook iets te ver door en de meiden werden op dieet gezet. De onsjes vlogen eraf, het trio holde en ravotte weer als vanouds, en vooral werd er veel deugnieterij uitgehaald. Het was Bykers beurt om op de reservebank plaats te nemen. Na de behendigheidstraining en grensoverschrijdende boswandelingen hompelde de anders zo zorgeloze Byker. Omdat het wedstrijdseizoen in aankomst is werd de dierenarts wederom geraadpleegd. Diagnose: een slijmbeursontsteking in haar linkerschouder. Het rampzalige advies luidt: zes weken rust en slechts korte stukjes aan de riem lopen. Een drama voor baasjes die graag en veel met hun honden sporten en wandelen, en volkomen onbegrijpelijk voor een actief hondje met een gigantische conditie die helaas niet snapt waarom haar vriendjes achter de konijnen aan mogen en zij aan het lijntje gehouden wordt. Het meest beklagenswaardigst vindt ze vooral dat ze op rantsoen is gezet: minder voer en vooral koekieminderen. Waar blijft het fruitmandje voor de zieke patiënt? Het is onbetwistbaar, Byker is voor even not a happy bunny*. *Tender loving care  -  * Engelse term voor iemand die niet content is.

uit het boek: De rebellen maken er een bende van (2014)

SMEER 'M

‘Vroeger is ook niet meer wat het geweest is’ . Vrij vertaald naar  'La nostalgie n'est plus ce qu'elle était'  van actrice/...