De bekende Noorse Buhund Skip vormde de inspiratiebron voor maar liefst 9 boeken (en ontelbare publicaties in o.a. Hondenmanieren en Hondenleven) waarin Cela den Biesen verhaalt over haar heartdog en later ook zijn hartsvriendinnen. In het kader van 10 jaar Kluifjes blog (en omdat alle boeken zijn uitverkocht) zal het prachtig proza hier verschijnen.
maandag 31 oktober 2022
WAARHEEN LEIDT DE WEG?
DENK AAN JE OGEN
Iets verbieden, ‘nee zeggen’, is nooit leuk. ‘Nee’ wordt veelvuldig gebruikt uit gemakzucht of gewoonte. Zet je het woord ‘nee’ spaarzaam in, dan heeft het die ene keer dat het echt nodig is des te meer impact. Ik heb een hekel aan ‘nee verkopen’ omdat ik mijn lieverd van een hond alles gun. Vanzelfsprekend gelden er regels waar hij zich aan moet houden. Maar je onthouden van het gebruik van een afkeurend woord, activeert je om creatiever te zijn in het bedenken van positieve actie. Omdenken noem je dat.
Skip speelde tegen wil
en dank een week voor stadse hond. Hij mocht niet jagen en graven om uit te
zonderen dat schurende zandkorrels, prikkend struikgewas of striemende takken
de linkeroogklachten verergeren. In plaats van te nee-en als Skip de zoveelste
muizen-, mollen- of konijnengang wil inspecteren, zeg ik: ‘Denk aan je ogen.’
Hij kijkt er verongelijkt bij, maar het is wonderbaarlijk hoe vlug hij mijn
verzoek oppikt. De proefweek is om; het maakte geen sikkepit uit. Skip mag weer
op vol vermogen overal induiken. Skip is het echter al zo gewend dat hij me
voordat hij de bushbush wil ingaan, mij berustend aankijkt: het zal wel niet
mogen hè. Zo sneu, maar wat een blije mus als ik tegenwerp: ‘Het mag, ’t is
goed!’ Na luttele minuten de eerste muis. Zijn blije bedremmelde tronie (Skip
doodt in reflex en toont daarna compassie) spreekt boekdelen: oef, ik ben het
niet verleerd.
uit de dikke pil: Skipkluifjes
zondag 30 oktober 2022
DOGTECTIVE
Nu een hoop honden hun gehoorzaamheidspredicaat verdiend hebben en drommen Nederlandse bazen eindelijk verslingerd zijn aan hondensport verschijnen er alarmerende berichten dat honden nog maar mondjesmaat de gelegenheid krijgen om gewoon hond te zijn. Diepgaand snuffelen en ontdekken schijnt er voor de doorsnee stadse hond niet meer bij te zijn. Honden ‘zien’ de omgeving met hun neus. Voor hen is snuffelen net zo onontbeerlijk als voor ons beelden op het netvlies binnenkrijgen. Je zou kunnen stellen dat honden de geuren op een lantaarnpaal net zo waarderen als wij een fraaie zonsopgang.
Voor honden die niet van de lijn kunnen of mogen, valt er ook van alles te beleven. Verander het ‘verplichte blokje om’ waarbij je zodra hij gepoept heeft rechtsomkeert maakt in een slenterwandeling. Geef en gun je dogtective de kans om zijn neus in andermans zaken te steken. Dat betekent: wachten tot hij het onderzoek heeft afgerond en zelf verder wil. Je zult merken dat je jouw hond een puik plezier doet door regelmatig met hem op snuffeltournee te gaan. Loop jullie route eens achterstevoren of ga samen op verkenning in eigen stad door regelmatig het groen in een andere wijk te ontdekken. Ruiken is een mentale stimulatie en sensatie die het leven voor een hond de moeite waard maakt.
uit de dikke pil: Skipkluifjes
zaterdag 29 oktober 2022
FLIKFLAK
W. bukt om kiezelsteentjes te rapen. Met de laatste oefening ‘dooor’ nog in zijn achterhoofd poogt Skip door de benen van zijn baas te rennen - een kunstje dat hij anders NOOIT bij hem flikt. Skip botst vol tegen de bukkende baas zijn arm, en demonstreert tegelijk een flikflak. Skip, een beetje van latex, kwam als een kat op zijn pootjes terecht. De baas lag ondersteboven en dacht aan een gebroken arm. Skips likjes deden wonderen.
JA
VOLMAAKT
vrijdag 28 oktober 2022
DEBUTANTENBAL
DE GEBETEN HOND
uit de serie losse flodders
Onze IJslandse Hond Katur viel een beetje de voorgeschreven rasstandaard uitgevallen. De weinige keren dat we een tentoonstelling bezochten was het nodig om met de schofthoogte te smokkelen. Tijdens onze dagelijkse wandelingen ontstonden door zijn forse voorkomen weleens schermutselingen met tegenliggers. De officiële reden die we naar buiten brachten was: jaloezie. Katur was aantrekkelijke hond. Het kon niet anders als dat andere honden afgunstig waren.
De feitelijke oorzaak waardoor ruzie ontstond was dat Katur net te groot was voor een middenslag hond, en te klein voor een groot formaat. XL-exemplaren twijfelden of ze hem de baas konden. Een krachtmeting moest dat uitwijzen. Katur ging trouwens nooit op onbekende reuen af, maar vielen ze hem lastig dan was hij niet te beroerd om een robbertje te vechten.
Zo is het met opvolger Skip prettiger wandelen. Hij is echt een allemansvriendje en kan met iedereen goed opschieten. Er is maar één hond die hij niet kan velen. Zij woont helaas aan het einde van onze straat. Het is de achterbakse teef die ooit heel geniepig in Katur heeft gehapt. Skip gaat er vreselijk tegen te keer. Ik vermoed dat hij blaft uit angst. Terecht want ook hij is een potentieel slachtoffer.
Het onvermijdelijke gebeurde. De eigenaren van de teef waren op vakantie. Hun Chow Chow lieten ze achter bij de buren die haar zouden verzorgen en uitlaten. ’s Avonds laat wilde de buurvrouw nog een blokje om met de hond. Terwijl zij nietsvermoedend de voordeur afsloot, trok de hond zich onverwacht los van de riem. De teef had al lang in de gaten dat Skip aan de overkant van de straat liep en zag haar kans schoon. Ze greep hem meteen vast. Dankzij de adequate reactie van W. beperkte de verwonding van Skip zich tot een gat ter grootte van een stuiver. De beet werd verzorgd en de genezing verliep voorspoedig. Skip had wel pech dat hij een week lang niet het water in mocht vanwege infectiegevaar.
De oppas kwam de volgende ochtend vragen hoe het met Skip ging en of er kosten waren. We waardeerden de belangstelling, maar we wilden er geen drama van maken. De eigenaren zijn sympathieke mensen en er was geen sprake van blijvende schade behalve het gekrenkte ego van Skip. Enkele weken later, op een veel te vroege morgen, laat ik Skip zonder goed op te letten, op de automatische piloot, los bij het hondenveld. Uiteraard net als de bewuste teef daar is. Nog een mazzel dat zij wel aangelijnd was.
Skip vliegt er als een dolleman op af. Ik vrees het ergste: hij gaat revanche nemen. Skip blijft echter op twee meter afstand van zijn vijand staan en bedient de hond blaffend en snauwend van repliek. Zijn goedmoedige aard verbiedt hem om te vechten, maar hij wil duidelijk gezegd hebben dat hij geen watje is. Na dit incident had ik gehoopt dat ze quitte staan, dat de kwestie hiermee afgehandeld was. De situatie verslechterde zelfs en ze kunnen elkaar niet meer luchten of zien.
Wanneer de teef (of een van haar familieleden!) voor onze voordeur verschijnt, mokt Skip net zolang tot ze om de hoek van de straat verdwenen zijn. Zelfs de luid spelende radio biedt geen soelaas. Ondanks dat hij haar niet kan zien, weet hij gewoon dat ze in de buurt is. Het is of een sterke of Skip heeft een zeer gevoelig reukorgaan. Wij vinden het best overdreven, maar voor beide honden is het glashelder: this town ain’t big enough for the both of us!
De geschiedenis kreeg tweemaal een onverwacht staartje. We waren koud op de parkeerplaats gearriveerd. Op het terrein liepen allerlei opgetogen soortgenoten los, waaronder een zwarte Chow Chow met de filmsterachtige naam Bibi. Skip keek ons verbolgen aan. Dachten we hem nou écht voor de gek te kunnen houden door zijn gezworen vijand een kleurspoeling te geven en tussen soortgenoten weg te stoppen? Heus, meenden we nou werkelijk dat hem dat vroeg of laat niet zou zijn opgevallen?
Skip stuift met een sneltreinvaart op de look-a-like af. Zijn nekharen rechtovereind en klaar voor een heftige scheldpartij. Pas dan bemerkt hij dat het warempel wel degelijk een andere hond is. Skip probeert zijn gezicht niet te redden en laat een glunderende lach op zijn snoet zien door zelfs zijn bovenlippen om te krullen. Ideaal dat Skip zo’n onwijs gevoel voor humor heeft. We lagen in een deuk.
We schrijven dezelfde
periode, ongeveer drie jaar later. Op een duffe morgen gaan we de hoek om. Het
flatgebouw ontneemt alle zicht. In de bocht de loslopende Chow en een suffende
baas. Wat kan er gebeuren in luttele seconden, denk je. De teef bedenkt zich
geen seconde om van de gelegenheid gebruik te maken. Voordat Skip het
registreert en ik de baas kan waarschuwen, slaat de hond toe en hapt Skip in
zijn achterste. Mijn voet trapt richting botte kop, de baas grijpt haar op tijd
weg. Sorry, eigen hond eerst! De baas heeft moeite om de bitch in bedwang te houden. Skip en ik maken ons uit de voeten,
voordat de hond zich uit de houtgreep wurmt.
Later zal blijken dat er
geen blijvende schade is, maar toch: een beurse bips, een snee in zijn anus en
een tegenbeet in zijn staart zijn het resultaat van de onverhoedse aanval. Skip
gedraagt zich de resterende dag timide en wil niet zitten. Ik stop een luchtig
briefje in de bus, waarin ik laat weten dat het gebit van hun hond nog dik in
orde is en of ze voorgoed willen beseffen dat hun hond geen allemansvriendje is
en aan de lijn hoort. Ze blijven vriendelijke groeten, maar geven geen reactie
op de onhebbelijke gebeurtenis.
uit de dikke pil: Skipkluifjes
ROODKAPJE SYNDROOM
De zon en het lentelied van de merels trekt iedereen naar buiten. In onze bandeloze tuin worden we verwelkomd door de eerste twee citroenvlinders. Uitslovers die elkaar proberen af te troeven door steeds ingewikkeldere loopings te maken. Ze waarderen het dat we geen aangeharkt grondstuk hebben. De mussenclub doet retourtjes bamboe - kornoelje. Skip die in de weer is met zijn bullenpees, bekijkt het spektakel, maar onderneemt geen actie zoals het voorgaande voorjaar.
Later die middag wandelen we in een zonnig natuurgebied. Daar is het pas een rotzooitje. We schrikken er van. De goegemeente heeft bezit genomen van het natuurgebied dat er de gehele koudeperiode brandschoon bij lag. Wat ons opvalt: één zonnige dag en werkelijk OVERAL rommel. We vinden stapels onbezorgde reclamefolders, er is fikkie gestookt, afval her en der, opvallend veel lege verpakkingen van McDonald’s, lege flessen, wietzakjes, afgebroken takken en gedoofde kampvuurtjes, een halve inboedel, ter plekke tot scherven gegooide dakpannen. Een aangetroffen lege emmer nemen we mee om vuil in te verzamelen. Na één boslaan is de emmer al vol. Geen beginnen aan.
Ongelooflijk. Eén dag zomer en het natuurgebied is veranderd in een vuilstort. Daarmee is wat mij betreft het bewijs geleverd dat je beter hondenwandelaars die zich met de natuur verbonden voelen, kunt toelaten (in plaats van weren!) en die respect tonen voor alles wat groeit en bloeit, dan dagrecreanten die de natuur misbruiken voor hun eigen egoïstische reden.
Het is zo logisch dat je
niet begrijpt dat natuurbeschermers* dat nog steeds niet inzien. Honden en hun
eigenaars genieten praktisch elke dag van al dat moois en willen dat graag zo
houden in plaats van verstoren. Zij laten geen afval achter. Ergo men ruimt
zelfs vaak zwerfvuil op, omdat men niet wil dat honden en andere dieren
daardoor iets oplopen.
woensdag 26 oktober 2022
HUISKAMERCONCERT
CRADLE TO CRADLE
SCHIJTLIJSTER
De oosterburen genieten van een vrije dag in onze regio. Meegenomen is dat ze negen van de tien keer mooi weer meebrengen. De tuindeur staat op de haak. Ik geniet van een vogelfuga. Dat herinnert me eraan: ik moet op de geïmproviseerde voederplank kruimels neerleggen voor de hardwerkende mussenmam van wie het nest met drie hongerige snaveltjes door mijn voortvarendheid bij het snoeien net niet op de composthoop is beland.
Intussen ziet Joop - onze muzikale ‘huismerel’ - de open deur als een vrijbrief om
weer ongevraagd binnen te sluipen. Joop is een allesbehalve kopschuwe vocalist
die binnen zijn gram wil komen halen. Hij hipt op de bank, neust tussen de
collectie designvazen op de wandschappen, beziet de kraakheldere keuken en laat
uit misnoegen drie krijten kledders achter. De merel is familje van de lijster.
Ze hadden ‘m schijtlijster moeten noemen.
TUINVOGELFESTIVAL
Vogels horen erbij, maar ik smelt bij beestjes met bont. Toch genieten Skip en ik waanzinnig van het neergestreken tuinvogelfestival. Voor de fluiters is het een feest met volop fruit, wormen en nectar. Op zonnige zomerdagen is er van circa 5.00 tot 21.30 uur een doorlopend zangconcours van hemelse akkoorden. Het gevederde aanbod van voorstellingen bestaat onder andere uit buitelaars, snelheidsduivels en stuntvliegers. De tijd vliegt als je plezier hebt. Vroege vogels zijn voor de poes is een gevleugelde uitdrukking, daarom haken Skip en ik in de namiddag in.
De nog
bruine merel die, koud uit het ei, al bij ons wilde wonen, stelt alles in het
werk om zich te onderscheiden. Terwijl de andere hoogslapers kunst- en
vliegwerkshows ten beste geven, haalt hij in de piste de gekste fratsen uit om
op te vallen. We noemen renmerel naar zijn
tegenhanger roadrunner (renkoekoek)
én omdat hij vertikt te vliegen. Renmerel houdt wedstrijdjes met zichzelf op
het gras, doet silly walks, test de Treibbal, krabt zich als een hond achter de
oren, en gaat met jeugdige overmoed mooi zitten voor Skip. Skip die net zo min
voor veerwild valt, meent dat hij in het ootje genomen wordt. Renmerel heeft
flair, maar hem als protegé onder zijn vleugels nemen om er een huishond van te
maken? Dat nooit!
uit de dikke pil: Skipkluifjes
KERSENPLUK
LUSTHOF
maandag 24 oktober 2022
KAUWMATERIAAL
MERELMANIA
VLIEGLES
JOH, GA FIETSEN!
DRIELING
zondag 23 oktober 2022
NAAR BUITEN
zaterdag 22 oktober 2022
GA NOU POEPEN!
TUINKLUS
DAGVAARDING
vrijdag 21 oktober 2022
HEKWERK
SERVICEBEURT
JONKHEER
TRANCE
donderdag 20 oktober 2022
ZWIJNEN
VERSLAVEND
tuinvertellingen
WILDMENU
DÉJÀ VU
We overnachten nog steeds in de tuinkamer vanwege Skip die op dit moment de tuin prefereert om in te snurken, en vanzelfsprekend de zomerse waarden. W. die systematisch in zijn dromen door haaien wordt achternagezeten, gooide midden in de nacht het dekbed van zich af. Dazend: ‘Er rende een muis over me heen.’ ‘Yeah right, in your dreams, baby’, bagatelliseerde ik.
De ochtend erop pak ik
eerst de mop. Skip, die het gewitte plafond telkens afwisselde voor glimmertjes
aan het donkere firmament, had voor modderafdrukken op de grauwe leisteen
gezorgd. Dacht ik. Als de blubber de grauwe dweil, vaalrood kleurt, heb ik een
déjà vu. Skip troont me mee naar de composthoop voorbij het gazon. Daar rust
voor eeuwig de door hem gevangen en intussen gesteven Mickey de
zoveelste.
dinsdag 18 oktober 2022
KONINGSDAG 2015
Skip zag het helemaal voor zich. Aandacht, aanbeden worden en gulle gaven vanuit je luie ligplaats op de treden van je eigen herenhuis. Behalve beveiligingsmaatregelen, behoeven er weinig voorbereidingen te worden getroffen. Skip deed een generale op de stoep en geeft het koningspaar groot gelijk: het defilé mag in herkansing. Een cruciale voetnoot: mag die oranje bloemenzee dan worden ingeruild voor een berg kluifjes?
uit de dikke pil: Skipkluifjes
NACHTDIENST
2.00 a.m. Volgens Skip liggen we onder vuur van grof geschut. Er zijn twee veiligere versies. Ik bied aan: het is een stommelige stoelendans op de burenborrel, of er is overnacht een openluchtbowlingbaan naast ons huis verrezen. De vlammend rode papillotten op mijn hoofd dragen niet bij aan mijn geloofwaardigheid: Help! De vrouw van Thor. Opdonderen!
Onze anders zo stoere Viking spookt rond. Ik versleep mijn matras naar de gang, waar hij zich het veiligst voelt onder het denkbeeldige nooduitgangbordje. Senior ligt hijgend langs me. Rond de klok van drie is het sluitingstijd. Het onweer is overgetrokken en mijn nachtdienst zit erop. Samen stappen we in het bed.
5.00 uur in de ochtend.
Zetten de buren de meubels weer op hun plek? Skip vlucht de gang in, waar de
voordeur met de meterkastdeur is gebarricadeerd om bliksemflitsen te weren.
Vroege dienst. Met matras en al zoek ik mijn heil bij Skip. Na een halfuurtje
kunnen we terug naar bed.
’s Middags schijnt de
zon aan een wolkeloze hemel en is er geen vuiltje meer aan de lucht.
Geradbraakt probeer ik de verloren uurtjes slaap in de bear chair in
te halen. Skip is de nachtelijke escapades vergeten. Hij doet ‘rollirolli’ in
het gras. Helemaal happy.
uit de dikke pil: Skipkluifjes
NEPPERDS
AFZIEN
Begin juli 2015. Een hittegolfrecord. De klamheid is moordend. Goedbedoeld bezoeken we de meertjes op het voormalige Floriadeterrein. Skip weigert het water in te duiken. De koperen ploert kent geen genade. ‘Vooruit, alleen poten en buik dan?’ smeek ik. Voordat Skip vlam vat, geef ik hem een geniepig zetje, zodat hij wel moet zwemmen om niet verzuipen. Hij zwemt enkele baantjes voor ons plezier, voordat we naar de uitgang sjokken. Zou het smogalarm een rol spelen, dat de fut beneden alle peil is?
Thuis kan
de senior zijn draai niet vinden. De vacht gaat broeien. Skip krijgt het nog benauwder.
Hijgen in crescendo. Door de abnormale luchtvochtigheid droogt de vacht niet.
Ik gebruik de ventilator als omgekeerde föhn. Hoewel hij de wind niet van voren
(en in zijn oren) wil krijgen, merkt Skip dat de waaier verkoeling geeft. De
lichaamstemperatuur zakt tot aanvaardbaar niveau.
uit de dikke pil: Skipkluifjes
maandag 17 oktober 2022
VLIEGEND TAPIJT
PUBER
Deze dag verblijft het blanke herderinnetje bij ons. Een nanoseconde ligt ze onbewogen. Dan hapt ze in haar eigen staart. Ongevraagd springt ze als een kat bij me op schoot. ‘Je bent veel te groot en te zwaar’, poeier ik haar af. Ze kwispelt laag en zucht diep de overtreffende trap van een uitgeblazen fonteinspuitende walvis. Met een doffe bons laat ze zich op de houten vlonder vallen. Tegen het serredak tikt onophoudelijk een bromvlieg die niet doorheeft dat hij eenvoudig rechtdoor de vrijheid tegemoet kan. Het gezoem vangt tijdelijk haar aandacht. Tot ze met haar oren schudt en zichzelf weerspiegelt ziet in de tuindeur. Argwanend kijkt ze naar het silhouet van haar tweelingzus. Ze veert op en springt op de ligstoel die eigenlijk te smal voor haar is. Jolig bungelen haar voorpoten over de rand.
Ze knippert met haar ogen. Gaap. Ze wil niet toegeven aan de slaap. Ik aai haar. Ze is lief en onstuimig. ‘Het hoort bij je leeftijd’, fluister ik in haar verhoudingsgewijs te grote oren. Zachtjes en speels bijt ze in mijn hand. Ze hoort een onbekend geluid bij de buren. Het is de schuurdeur die door de tocht dichtslaat. Haar oren draaien als een periscoop om het geluid te traceren. Ze blaft kort en rent … naar de voordeur. Een bundel reclameblaadjes valt door de brievenbus. Met de poten op de vensterbank tuurt ze door het raam. Ze wiebelt haar nachtzwarte neus in de lucht. Hatsjie. De geur die ze opsnuift is van een door haar persoonlijk geproduceerde wind. Als ik om haar aanstelleritis lach, gaat ze demonstratief met de rug naar me toe liggen.
Ze is alweer op onderzoek in de tuin. Ze vindt een lang vermiste KONG onder een struik. Het robuuste rubber doorstaat de knaagtest met succes. Ze slobbert gulzig in de vijver. Het merendeel van het water sijpelt tussen haar flodderende lippen-op-de-groei door op de grond. Ze trekt een sprintje over het tuinpad. Ze is snel afgeleid en richt haar aandacht op de geruite deken die opgevouwen in de hondenmand ligt. Behendig zwiert ze hem overboord. Onbeholpen sjort ze het tuinkussen van de stoel naar de mand. Ze kijkt wijs.
Senior Skip volgt haar activiteiten met een gelaten en geamuseerde kijk vanaf de zijlijn: pubers! Met zijn houding geeft hij exact aan wat ik moet doen: gewoon helemaal niets en genieten van haar strapatsen. Ze valt in slaap op de rubberen deurmat. Het vliegengordijn wiegt eentonig heen en weer over haar snuit. Bij elke vlaag beweegt haar ene oor. Skip slaakt een zucht van verlichting. Rust! De stilte is van korte duur. Zo abrupt als ze in slaap gevallen is, zo rap is ze klaarwakker. Ze probeert Skip te charmeren door zijn bek veelvuldig te likken. Als dat niet lukt, gooit ze de rubberen kip in de strijd. Tja, je bent jong en je wilt wat. Uiteindelijk kan Skip het gekakel niet weerstaan. Samen rennen ze het gazon op en doen als de jonge honden.
Als haar
baas haar komt ophalen, verkeert het herderinnetje in dromenland. Ze heeft zelfs
het belsignaal gemist. Ze strekt lijzig haar voor- en achterpoten voordat ze
meeloopt. Bij de voordeur keert ze om. Ze rent terug om me een natte kus te
geven. Dag, mal meisje. Tot de volgende keer. Thuis slaapt ze voor het eerst
een hele nacht door.
REMEMBER ME
Op tweede kerstdag 9 jaar geleden moesten we afscheiden nemen van de meest bijzondere Buhund ooit, mijn heartdog, mijn partner-in-crème. H...
-
In het park wandelen twee gezinnen, begindertigers, met hun drie goed gevulde teckels. Als de logste éminence grise van hen afdwaalt, sommee...
-
‘Vroeger is ook niet meer wat het geweest is’ . Vrij vertaald naar 'La nostalgie n'est plus ce qu'elle était' van actrice/...
-
Verslaafd aan Skip? Op My dog Skip does the trick en Kluifje entertrainment vind je 1001 door Skip uitgevoerde hondenspelletjes en -kunstj...